64. Bart van Beuzekom van Scave.World over agroforestry, in het diepe springen en de reis van hoofd naar hart.

In deze aflevering is Bart van Beuzekom te gast. Bart is oprichter van Scave, een regeneratief agroforestry (of boslandbouw) bedrijf met enkele hectare in Nederland bij Waddinxveen, en bijna 200 hectare in Portugal. Door regeneratief te werken vergroten ze de biodiversiteit op het land, én slaan ze CO2 op in het land. Plus, ze verbouwen eten en veel verschillende soorten zodat ze economisch weerbaarder zijn.

Naast Scave heeft Bart nog twee bedrijven: Foodmills in de food tech om de producten van het land te verwerken, en Mesa om de carbon certificaten te verkopen.

In dit gesprek hebben we het over agroforestry, natuurherstel en klimaatverandering; over in het diepe springen net vertrouwen dat je het wel uitvogelt; over ruimte voor je eigen creativiteit behouden wanneer je teams aanstuurt; en over de ontwikkeling van het hoofd naar het hart. Dat je de effecten van klimaatverandering of je werk niet alleen snapt, maar ook voelt.

Wat je snel door zult hebben wanneer je luistert naar Bart is dat hij én heel groots én heel associatief denkt. Hij ziet het grote plaatje en hoe dingen met elkaar verbonden zijn. Heel knap om zo boven de complexiteit van de wereld uit te kunnen stijgen. En mooi hoe de lijn van het gesprek soms naar voren en terug in de tijd schiet om vervolgens weer precies op z’n plek te landen.

We hadden nog uren door kunnen gaan, en misschien doen we dat nog een keer, maar dank voor dit mooie gesprek Bart!

En, mocht je de CO2-uitstoot van jezelf of van je bedrijf willen compenseren, dan kun je via Bart’s projecten met Scave carbon credits kopen. Stuur hem een email op bart@scave.world als je interesse hebt!

Veel plezier met luisteren, hier is Bart van Beuzekom.

Bart van Beuzekom

Scave.World

 
 

Lessen

  1. Bij ons aan de keukentafel werd het verwacht dat je een mening had en dat die logisch en consistent was.

  2. Van mijn vader leerde ik visie: waar verwacht je dat de wereld over 10, 15, 30 of 100 jaar is?

  3. Van mijn moeder leerde ik focus. Dat kan ook betekenen dat je met dingen moet stoppen als ze niet goed gaan.

  4. Ik lees veel en wat ik lees implementeer ik. Eerst praat ik erover met mensen en daarna pas ik mijn levensstijl aan.

  5. Toen ik als econometrist werkte leerde ik dat een paradigm shift (wordt niet gemeten, kan je niet zien) niet uit data kan worden gehaald. Je bent gelimiteerd door data. Het is je enige kennisbron.

  6. Dankzij de Michel Thomas Methode heb ik snel de basis van talen geleerd.

  7. Zodra je directeur wordt, dan moet je directie geven. Dat kun je niet wanneer je ook creatief bent. En dat lukt niet in het dagdagelijkse van directie geven en moet je echt een volle dag voor nemen.

  8. Ik leerde over syntropische landbouw dankzij een video van Ernst Götsch die een vriendin me liet zien.

  9. Ik ben gestart met een Excel-model, en daarna op verschillende stukken land gaan testen, testen en testen met syntropische landbouw.

  10. Een check om te zien of ik nog op de goede weg was met landbouw was door alle grote wereldproblemen (zoals beschreven door de Verenigde Naties en Wikipedia) op te schrijven. Daar feiten van gemaakt en aan elkaar gelinkt. Wat zorgt voor wat? De root causes waren: social justice, energietransitie en landbouw. Ik zat nog goed.

  11. Ik heb mezelf aangeleerd dat ik vijf keer zo hard kan leren als ik moeilijke keuzes maak. Ik ga er altijd vanuit dat ik in ieder geval een zesje haal.

  12. Ortec opzetten heb ik niet gedaan in een ‘makkelijker’ land, zoals Nederland of Denemarken. Brazilië was echt een grote uitdaging.

  13. Absorberen, leren en dingen doen leerde ik vroeger door het reizen met mijn ouders. Ditzelfde gevoel ervaarde ik weer toen ik zelf een huis ging kopen. “Wow, wat kan ik veel leren als het moet.”

  14. Ik loop nu tegen het limiet aan van hoeveel ik kan leren van vele zaken tegelijkertijd: verschillende bedrijven en een veranderend persoonlijk leven door mijn scheiding.

  15. Ik verschuif nu mijn focus van hier leren (in contact zijn met mijn lichaam en gevoelens) naar daar (de omgeving) leren.

  16. Ik wilde een mooie wereld voor mijn kinderen achterlaten, maar klimaatverandering gaat zo snel dat het intussen ook gaat om een mooie wereld voor mezelf.

  17. “Als ik nu langs een productiebos loop dan voel ik dat het een productiebos is. Het is een woestijn, maar je kan het alleen niet zien.”

  18. “Ik wil elke dag de belangrijkste stap van die dag zetten en daar wil ik tijd voor hebben.”

  19. “Mensen willen met mensen werken, dus mensen willen mensen kopen.”

  20. “Als een boekje zegt: Het is gezond. Dan ga ik het testen.”

Links

📙 Drawdown: Het meest veelomvattende plan om klimaatontwrichting te keren - Paul Hawken

📕 Regeneration: De klimaatcrisis opgelost in één generatie - Paul Hawken (Maar lees eerst Drawdown, want dat is de wetenschappelijke basis)

📗 Regenerative Agriculture - Richard Perkins (alle facetten van regeneratieve landbouw en hoe je het toe moet passen)

📙Regeneratieve Landbouw - Dietmar Näser (onmisbare concrete kennis)

📕The Dawn of Everything - David Graeber & David Wengrow

📗Eat for Health - Joel Fuhrman

Video: Life in Syntropy - Ernst Götsch

Mensen: Erwin Westers