Ondernemerschap is de beste school voor persoonlijke ontwikkeling. Maar misschien kun je sommige lessen met minder schade en schande leren door slim te spieken. Of in het geval van podcasts, ‘af te luisteren’.
In De Gebakken Peren interview ik jouw peer-ondernemers (en niet de ‘Elon Musks’ waar je je niet in herkent). Ondernemers waarvan ik denk dat ze iets mee hebben gemaakt en daarover kunnen vertellen.
Het zijn openhartige gesprekken over hun reis als ondernemer. Over de successen en de woestere tijden. En wat wij daarvan kunnen leren.
We praten over hun bedrijf, maar juist ook over de persoon erachter. Wat drijft hen? Wat heeft hen gevormd? En hoe is het nu echt voor hen om ondernemer te zijn?
Ik hoop dat je je herkent in hun verhaal en dat hun lessen jou helpen in je groei als ondernemer. Veel plezier met luisteren.
(Vind je 2 weken wachten te lang, hier is een lijst van mijn 29 favoriete podcasts.)
Playlists
Het zijn steeds meer afleveringen. Daarom hier ‘playlists’, elk rondom een thema, om je te helpen een aflevering te vinden:
Of luister naar Utrechtse ondernemers, of juist Amsterdamse.
Freelancers, Bedrijvenbouwers of Social Entrepreneurs.
Alle Afleveringen
In deze aflevering ben ik zelf te gast. Arnout Visscher (peer #69) nodigde me uit voor een experiment. Een uitnodiging om de rollen eens om te draaien. En ik heb het geweten. Dat leek makkelijker dan gedacht. We hebben het over onbegrepen passies, nieuwsgierigheid, het starten van een bedrijf, discipline en hoe het rond de keukentafel ging vroeger en nu.
In deze aflevering is Steven Borghouts te gast. Steven is een van de oprichters van Adam. Adam startte als onderbroekenmerk en is intussen een waar kledingmerk. En vanaf het begin zo duurzaam mogelijk katoen, goede arbeidsomstandigheden en schone productie. aarnaast is hij de Homies Foundation gestart, waarbij je met je netwerk daklozen kunt helpen er weer bovenop te komen.
In deze aflevering is Arnout Visscher te gast. Arnout is trainer, teamcoach en spreker. Hij ontwerpt en faciliteert team- en leiderschapstrajecten op maat voor snel groeiende organisaties. In dit gesprek hebben we het over Arnout’s reis als leidinggevende, waar hij al jong inrolde en zijn fascinatie voor leiderschap en hoe je dat informeel en menselijk kan doen; en over beperkende overtuigingen.
Of is er een diepere verandering nodig in ons zelfbeeld en wereldbeeld? Daar spreek ik over met Manu Busschots, oprichter van Klimaatgesprekken en de Deep Change Academy. Daarnaast praten we over meesterschap, een verschuiving van ego naar eco in midlife, overspannen zijn, klimaatpsychologie en Manu’s fascinatie over de discrepantie tussen wat mensen denken en doen.
In deze aflevering is Helene Spork te gast. Met haar bedrijf Get in Place zou je haar executive coach kunnen noemen.Maar liever laat ze mensen zelf invullen wat ze voor hen betekent. Dan komen ze met de mooiste dingen: Kartrekker. Teacher in gratitude. Leermeester. Mogelijkmaker. Tovenaar.
In deze aflevering is Steven Lammertink te gast. Steven is co-founder van The Cirqle, een influencer marketing platform dat grote merken helpt om met influencers te partneren in hun marketing. En dat werkt zeer effectief. Ze begonnen als agency dat bedrijven hielp dat te doen en zijn onlangs geswitcht naar een platform dat bedrijven in staat stelt dat zelf te doen. En dat gaat opeens heel hard.
En, we hebben het over hoe Steven door een serie grote tegenslagen in het leven realiseerde wat hij belangrijk vindt en hoe hij ernaar ging handelen; en over het cultuurverschil in ondernemerschap tussen Nederland en de VS.
In deze repost is Tom Elffers te gast. Tom is coach en visie-ontwikkelaar. En wat voor een. Hij wordt zó vaak aanbevolen en ik kom aan de lopende band mensen tegen die lovend over hem spreken. Tom kijkt holistisch en werkt met modellen als Het Matje, De Innerlijke Familie en de Creatiespiraal.
In dit gesprek hebben we het over zijn eigen zelfonderzoek naar aanleiding van zijn depressie; over zijn ontdekking dat coach hetgeen bleek te zijn wat hij voor andere wilde betekenen; en over hoe hij door de jaren heen zijn klantenkring heeft opgebouwd.
In deze aflevering is Xander Beks te gast. Xander is de oprichter van I4NATURE, een coöperatie die de kracht en creativiteit van jongeren verbindt aan de complexe uitdagingen die afkomen op hedendaagse organisaties, die in sectoren zitten die aan de natuur raken. Daarnaast is hij initiatiefnemer achter De Oogst van Overmorgen, een programma waar jonge gedreven boeren, ondernemers en young professionals hun pad en rol vinden in de verduurzaming van het voedselsysteem.
In deze aflevering is Bart van Beuzekom te gast. Bart is oprichter van Scave, een regeneratief agroforestry bedrijf met enkele hectare in Nederland bij Waddinxveen, en bijna 200 hectare in Portugal. Door regeneratief te werken vergroten ze de biodiversiteit op het land, én slaan ze CO2 op in het land. Plus, ze verbouwen eten en veel verschillende soorten, zodat ze economisch weerbaarder zijn.
In deze aflevering is Marnix Kluiters te gast. Marnix is de host en oprichter van de Ecosofie Podcast. Hierin interviewt hij nu 5 jaar experts uit de wetenschap, de journalistiek, de politiek en het bedrijfsleven, die een visie hebben op verduurzamen en van de hoe we als samenleving echt binnen de planetaire grenzen kunnen leven.
In deze aflevering is Ragna Heidweiller te gast. Ragna is coach in loopbaanvraagstukken. Ze helpt professionals - veelal jonge ouders - naar een lichter leven en zinvol werk. Ze zag dat bij hen meestal de zorgtaken van het gezin niet gelijk verdeeld zijn en dat dat tot problemen leidde. Daar schreef zij, samen met haar man, 2 boeken over.
In deze aflevering is Vincent Deinum te gast. Vincent is shaman en regeneratief gids. Werkzaam vanuit de Regeneratie Coöperatie en zijn eigen onderneming U Turn, begeleid hij transformaties in mensen, organisaties en plekken. Dat doet hij door middel van team coaching, hulp in leiding geven vanuit het hart, en begeleiding van rituelen en ceremonies. In mijn woorden, hij ruimt de boel op zodat de energie kan stromen.
In deze aflevering is Stefanie Caton te gast. Stefanie is eigenaar van De Boshalte. Op het oog is De Boshalte de fietsverhuur met horeca in het Amsterdamse Bos. Maar kijk je dieper, dan zie je een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een plek dat met vele activiteiten de sociale cohesie van de wijk vergroot. De Boshalte is een ontmoetingsplek, een dorpsplein, waar iedereen zich thuisvoelt en gezien wordt. Zo werken ze aan een veiligere en inclusievere wereld.
Een bedrijf ontstaat niet zomaar. Het is alsof je uitvaart en uit de sterke stroming in veilig vaarwater moet zien te komen. Volhouden. Vaak langer dan een "verstandig" mens zou doen. Doorgaan tegen "beter weten" in.
In deze aflevering is Sven Pluut te gast. Sven is mede-oprichter van ZonnepanelenDelen, een crowdfundingplatform voor zonne-energieprojecten op bijvoorbeeld scholen of zonneweides. In dit gesprek hebben we het over doorzetten totdat je eindelijk een pilot kunt realiseren; over hoe je een sprong in het diepe ook veilig kunt vormgeven; het belang om medewerkers te leren het zelf te kunnen terwijl je gewend bent het snel even zelf te doen; en over een enorme mijlpaal die stilletjes voorbij dreigde te gaan.
In deze aflevering is Roel Schatorjé te gast. Roel is oprichter van Moyu, het bedrijf dat notitieboekjes maakt van steenpapier. We hebben het over Roel’s reis van het bankwezen naar het ondernemerschap, met veel ideeën die het steeds net niet waren; over het vinden van een compagnon en uitzoeken met elkaar of je de juiste match bent; en over het ontwikkelen van een product en het uitbreiden van het team, sharefunding en kikkers.
Als je als ondernemer zelf een bedrijf creëert, dan kun je er net zo goed een maken dat past bij hoe jij het wilt. Ik maakte een collectie van gesprekken bij de Gebakken Peren Podcast over ondernemers die hun bedrijf zo inrichten dat het voor hen optimaal werkt.
In deze aflevering is Lucas Dols te gast. Lucas is de oprichter van Sounds of Change, een organisatie die community builders opleidt om de kracht van muziek en improvisatie te gebruiken om kinderen en jongeren in vluchtelingenkampen en achterstandswijken in het Midden-Oosten weer in hun kracht te doen geloven.
In dit gesprek hebben we het over de kracht van muziek en de openingen tot leren die het biedt; over hoe moeilijk het was een andere weg in te slaan toen zijn identiteit zo verwikkeld was met zijn instrument; en over dat iets heel vernieuwends aanbieden vraagt dat je meer uitlegt aan je potentiële klanten.
Deze aflevering is iets langer dan gebruikelijk. Lucas heeft zo'n rijk verhaal dat ik meer en meer wilde blijven vragen. Ik bewonder Lucas enorm. Als facilitator kan hij zo goed op de energie van een groep inspelen. Met hem erbij is het direct raak. Ook ondernemend kent hij het belang van zowel de creativiteit als het moeten verkopen.
In deze aflevering is Marieke Hart te gast. Marieke is oprichter van Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald). Sinds dat ze dat overgedragen heeft organiseert en begeleidt Marieke groepen impactgedreven ondernemers in peer-to-peer learning om het beste uit zichzelf en het bedrijf te halen.
In deze aflevering is Gijsbert Koren te gast. De standaard aandeelhoudersstructuren staan soms de goede bedoelingen van een bedrijf in de weg. Daarvoor heeft hij We Are Stewards opgericht, een stichting die steward-ownership op de kaart zet en bedrijven helpt om door steward-owned te worden hun impact te maximaliseren.
In deze aflevering is Siward Zomer te gast. Siward is coöperatief directeur van Energie Samen. In dit gesprek hebben we het over hoe coöperatief organiseren zorgt voor meer eigendom en inspraak van individuen. Dat zorgt dus, in een veranderende wereld, voor meer grip op een essentieel deel van je leven zoals energie.
In deze aflevering is Sophie Wartenbergh te gast. Sophie is mede-oprichter van de Regeneratie Coöperatie, een groep ondernemers, wetenschappers, activisten en kunstenaars die zich inzetten voor een gelijkwaardige wereld waarin alle mensen zichzelf zien en gedragen als onderdeel van de natuur.
In deze aflevering is Bartel Geleijnse te gast. Bartel is oprichter van The Colour Kitchen. In hun eigen restaurant en in verschillende locaties voor bedrijfscatering, geven zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - ofwel ongekend talent - een kans door ze op te leiden tot horecaprofessionals.
In dit gesprek hebben we het over de dualiteiten van een hard normbesef en zachtheid, van verantwoordelijkheidsgevoel en zelfzorg, en van voorspelbare orde die veilige kaders voor ontwikkeling creëren. En we hebben het over dat duurzaam ondernemen óók is om goed voor jezelf en de financiële reserves van je bedrijf te zorgen; en over intrinsieke motivatie, loyaliteit, volhouden en terugkomen.
In deze aflevering is Mark Laagewaard te gast. Mark is oprichter van CrowdAboutNow. Een crowdfundingplatform voor ondernemers die willen doorgroeien maar dan onafhankelijk van de druk van een bancaire lening of een investeerder. Dat doen ze door een stapje verder te gaan dan simpelweg een tool om geld over te maken. Maar ze helpen ondernemers hun verhaal scherp te krijgen en het versterken van de community van de ondernemer. Maar liefst 7 oud-gebakken peren hebben via hen succesvol crowdfunding opgehaald.
In deze aflevering zijn Manon en Raoul Becher te gast, broer en zus. In een tijd waar starters moeilijk aan een baan konden komen, en al helemaal niet een baan met betekenis, startte Manon Starters4Communities. Daarna haalde ze al gauw Raoul erbij. Starters4Communities is een springplank voor veranderaars. Door middel van programma’s helpen zij starters en young professionals om meer impact te maken in hun carrière, of zelfs een bedrijf te starten dat impact maakt.
In deze aflevering wederom, niet één gast, maar twee oud-gasten. Joris Roovers van Vogelfrei en Suzan Becking van HUSK Ceramics. Bij beiden is de afgelopen twee jaar enorm veel gebeurd. Wat doe je wanneer het pand dat je zoekt niet te krijgen is? Dan bouw je het zelf. En wat doe je als een partnership waar je zo blij mee was knapt? Dan zet je zelf een winkel neer.
In deze aflevering een experiment. Niet één gast, maar twee oud-gasten. Jip de Ridder van CommonEasy en Charlotte van Leeuwen van Bord&Stift. Bij beiden is de afgelopen twee jaar enorm veel gebeurd. En ik wilde eens inchecken hoe het ervoor stond, omdat ik denk dat dat mooie aanvullingen zijn op de eerdere afleveringen. Over hun ervaring met remote werken en holacracy.
In deze aflevering is Niels Klabbers te gast. Niels is oprichter van TeamQ14, een uitzendbureau met échte aandacht voor de mensen. In dit gesprek hebben we het over je bedrijf vormgeven om het beste voor de mens te doen ipv te optimaliseren voor de winst; over blijven rennen totdat het gelukt is, en hoe je er dan ook voor zorgt om af en toe rust te nemen; en over leren als directeur hoe je je medewerkers in hun kracht kunt zetten.
In deze aflevering is Per Vonk van Mesjokke Chocolade te gast. Mesjokke maakt specialty chocola, gemaakt van cacaobonen van kleine coöperaties waar ze direct contact mee hebben. Zij kunnen dus garanderen dat het daar snor zit. Daarnaast doen ze elke stap in het productieproces helemaal zelf. Bean to bar, zoals dat heet. Zoals ze zelf met recht zeggen “Absurd lekkere & eerlijke chocola.”
Feedback & Gastsuggesties
Die zijn heel welkom! Vul onderstaande formulier in en je bent de held van mij en toekomstige luisteraars!
In deze aflevering is Nadine Maarhuis te gast. Nadine is socioloog, journalist en intussen drievoudig auteur. Ze was hoofdredacteur bij MaatschapWij, en sinds enkele jaren de hoofdredacteur van We Are The ReGeneration. September dit jaar verscheen haar boek De Groene Actiegids. Ik was bij haar boekpresentatie, het weekend erna verslond ik het boek, alvorens haar te interviewen.