In deze aflevering is Xander Beks te gast. Xander is de oprichter van I4NATURE, een coöperatie die de kracht en creativiteit van jongeren verbindt aan de complexe uitdagingen die afkomen op hedendaagse organisaties, die in sectoren zitten die aan de natuur raken.
Daarnaast is hij initiatiefnemer achter De Oogst van Overmorgen, een programma waar jonge gedreven boeren, ondernemers en young professionals hun pad en rol vinden in de verduurzaming van het voedselsysteem.
In dit gesprek hebben we het over systemisch werk en familieopstellingen, en wat Xander daaruit leerde over de bron van zijn moeite om grenzen te stellen en zichzelf te laten zien; over de kracht van het verbinden van verschillende generaties; en over landbouw, het leger, en Noord-Ierland.
Xander verbindt van alles aan elkaar. Natuurlijk tussen verschillende generaties in leeftijd. Maar ook in oud en nieuw denken.
En hij mag dan intussen een andere kijk hebben op de sectoren waar hij zolang in gewerkt heeft. Wat ik zo mooi vind, is hoe hij hen met dezelfde verbindende liefde verder wilt helpen en een plek creëert waar zij samen kunnen komen met zij die de nieuwe weg ingeslagen zijn.
Dank Xander, voor je openheid in dit mooie gesprek, en voor je werk.
Dank voor de connect Gebakken Peer #7 Charlotte van Leeuwen!
Lessen
Ik zocht altijd de grens op en wilde alles zelf doen. Het ondernemende zat er al vanaf jongs af aan al in.
Ik ben opgegroeid met een “mensenmens-gevoel”. Dat vind ik heel belangrijk en heb ik echt aan het opgroeien in Brabant overgehouden.
Ik heb moeten leren leren. Achteraf ontdekte ik dat ik dyslectisch, hoogbegaafd en -sensitief ben. Alles waar een boek voor nodig was ging niet.
Ik ben jongerenwerk in cross communities gaan doen. Daar heb ik geleerd over gedragspatronen en empatisch vermogen van mezelf, maar ook over conflict, geloof en gemeenschapszin.
Het doen van een opleiding voor familieopstellingen en mijn eigen familieopstelling die daaruit volgde waren grote mijlpalen in mijn leven.
Uit een familieopstelling vloeit inzicht en daar kun je mee aan de slag. Ik leerde in mijn familieopstelling over de rol van mijn grootouders bij de NSB.
Mijn ouders hebben moeten dealen met de trauma’s van de oorlogstijd. Zij hadden geleerd voorzichtig te zijn en niet teveel op te vallen. Later werd ik me er bewust van dat dat ook in mijn opvoeding terugkwam.
“Mijn empathisch vermogen zie ik echt als een gave en cadeau.”
Ik kan nog niet zeggen dat ik heel goed ben in grenzen stellen. En soms is het grenzen loslaten juist krachtig om een gesprek verder te brengen in mijn werk.
Ik heb bij boksen en van ervaringen in het verleden geleerd dat incasseren heel waardevol kan zijn.
Mijn boksleraar vroeg me altijd: “Waarom doe je altijd je ogen (letterlijk) dicht?”
“Als je wilt ondernemen moet je ruimte durven nemen.”
Over reservist-zijn: “Ik ben op de appèlplaats bevorderd waar mijn opa geïnterneerd zat.”
Mijn fascinatie voor jongeren komt van mijn eigen onbenutte potentieel van vroeger.
Jongeren zijn de vertegenwoordigers van de nieuwe en zich snel ontwikkelende wereld. We moeten hen en hun kunde serieus nemen.
In het samenbrengen van bedrijven en jongeren is het essentieel om beide partijen goed voor te bereiden en jongeren als volwaardige gesprekspartners te zien.
De overheid en het onderwijs zijn qua organisatie nog erg ingedeeld in een ‘harkjes-structuur’. Er zit wel verandering in.
Links
Boek: Out of our minds - Sir Ken Robinson
Britain’s Got Talent (”Iedereen krijgt een podium en applaus. Dat ontroert me. Je ziet de persoonlijke ontwikkeling van mensen als ze een keer zichzelf mogen zijn.”)