In deze aflevering is Manu Busschots te gast. Manu is coach en oprichter van De Ondersteen, zijn coachingspraktijk voor coaching op loopbaanvraagstukken en leiderschap.
In 2016 richtte hij KlimaatGesprekken erbij op. Met klimaatgesprekken draaien ze alle principes waarom we maar niet in actie komen helemaal om, en geven ze mensen dmv gesprekken en positieve psychologie handvatten bij het starten en versnellen van hun verduurzaming. Intussen zijn bij klimaatgesprekken honderden vrijwilligers actief en wonnen ze in 2022 de Duurzame Dinsdagprijs.
In 2020 richtte Manu de Deep Change Academy op om professionals ín de duurzaamheid samen te brengen en te trainen om meer impact te maken. Zijn boek daarover komt in april uit.
In dit gesprek hebben we het over de diepere verandering in ons wereldbeeld die nodig is om een duurzame wereld te creëren; over meesterschap in je vak en hoe je drive om je te verbeteren zo in het midden van je leven verschuift om dat wat je geleerd hebt in te zetten voor je omgeving; en over overspannen zijn, klimaatpsychologie en Manu’s fascinatie over de discrepantie tussen wat mensen denken en doen.
Ik hou erg van hoe grondig Manu zijn werk benaderd. En mooi hoe zijn kijk of verduurzamen met elke schakel in zijn pad completer is geworden.
Hij verwoordt heel helder wat ik ook voel; die diepere verandering in ons zijn, onze kijk en tegelijk onze systemen, die nodig is om echt een duurzame wereld op deze planeet te creëren.
NB: Het boek “Van Duurzaamheid naar Deep Change - Handvatten voor moed, zelfzorg en meer impact maken.” is vanaf maart verkrijgbaar (dat is nog sneller dan we in de aflevering zeggen!). Via deze link vind je alle informatie, de optie voor een vrijblijvende preorder en je te laten attenderen wanneer het zover is.
Lessen
Mijn vader vond geld vies. Van die visie ben ik later afgekomen. Zonder geld is er niks te investeren in een duurzame wereld.
“Ik ben altijd gefascineerd door de discrepantie tussen wat we weten en wat we doen.”
“Op het moment dat ik iets weet of voel dan is het voor mij heel moeilijk om aan de kant te blijven staan.” Ik wil dan graag iets bijdragen.
Ik kan ‘nee’ zeggen, omdat ik zo duidelijk de ‘ja’ op anderen dingen voel. En doordat ik door schade en schande wijs ben geworden.
Ik ben bijna gevaarlijk optimistisch als je kijkt naar de ondernemersrisico’s die ik heb genomen.
“Mijn eerste 20 jaar ben ik opgevoed door anderen, daarna ben ik 20-30 jaar bezig geweest met mijn heropvoeding. Worden wie ik wil zijn.”
Mijn drive is verschoven van mezelf blijven ontwikkelen en verbeteren, naar hetgeen ik geleerd heb inzetten voor m’n omgeving. “Ik ben van ego-ontwikkeling naar eco-ontwikkeling gegaan.”
Je gezin of je onderneming is een beetje als je eigen koninkrijkje bouwen. Een plek die je neerzet waar alles wat je geleerd hebt en jouw waardensysteem gelden.
Het product kan wel onderscheidend zijn, maar het verschil moet wel dat verschil zijn wat de klant zoekt. De term ‘mannencoach’ werkte niet. Mannen willen niet per se door een man gecoacht worden en vrouwen voelden zich niet aangesproken door deze naam.
Hoe persoonlijker je iets maakt, hoe universeler het wordt. Iedereen is onzeker en zal wat herkennen in je verhaal.
Er is een fysieke limiet aan wat je lichaam aankan, ook als je je werk heel erg leuk vindt.
Overspannenheid is het voorstadium van een burnout.
Het succes van de klimaatgesprekken zit hem in de erkenning van de menselijke aard en het aanwakkeren van intrinsieke motivatie.
Weet heel goed wat je levenslust geeft. Dan wordt werk leuk. Ik heb er 10 jaar naar gezocht.
Denk in ecosystemen en ga waar de interesse ligt. Trek aan levende paarden, niet de dode.
Ik ben van nature toch een trainer en ondernemer, en de organisatie Klimaatgesprekken had juist uitbouwen en stabiliteit nodig.
Hoe moreel is het als we wel alles verduurzaamd hebben, maar er nog steeds een grote ongelijkheid is? En andersom ook, krijg je wel iedereen mee in het verduurzamen, wanneer er zoveel ongelijkheid is.
Ik heb moeite met het begrip duurzaamheid. Het wordt vaak gekaapt voor greenwashing en staat voor mij niet gelijk aan deep change. En regeneratief staat vooral voor eco, daar mist het sociale aspect.
Simpelweg alle energiebronnen vervangen is slechts symptoombestrijding. Er is een grotere verandering nodig in onze relatie met de natuur en elkaar. Deep Change is een soort bescheidenheid in je denken en je relatie met elkaar.
Ondernemers zouden de consument meer als burger kunnen benaderen om zo bij te dragen aan een duurzamere wereld.
Links
📘: Per Espen Stoknes - What We Think About When We Try Not To Think About Global Warming
📙: Manu Busschots - Je eigen managementcoach
📕: Karen Walrond - The Lightmaker’s Manifesto
📗: Katherine Hayhoe - Hoop voor de aarde