6. Lucas Dols over de kracht van muziek in conflictgebieden en een verandering op identiteitsniveau.

In deze aflevering is Lucas Dols te gast. Lucas is de oprichter van Sounds of Change, een organisatie die community builders opleidt om de kracht van muziek en improvisatie te gebruiken om kinderen en jongeren in vluchtelingenkampen en achterstandswijken in het Midden-Oosten weer in hun kracht te doen geloven.

In dit gesprek hebben we het over de kracht van muziek en de openingen tot leren die het biedt; over hoe moeilijk het was een andere weg in te slaan toen zijn identiteit zo verwikkeld was met zijn instrument; en over dat iets heel vernieuwends aanbieden vraagt dat je meer uitlegt aan je potentiële klanten.

Deze aflevering is iets langer dan gebruikelijk. Lucas heeft zo'n rijk verhaal dat ik meer en meer wilde blijven vragen. Ik bewonder Lucas enorm. Als facilitator kan hij zo goed op de energie van een groep inspelen. Met hem erbij is het direct raak. Ook ondernemend kent hij het belang van zowel de creativiteit als het moeten verkopen.

Veel plezier met luisteren. Hier is ie!

Lucas Dols Linkedin

Sounds of Change

Lucas doet schitterend werk. Steun Sounds of Change door:

  1. Word lid van het Orchestra of Changemakers (vanaf €6 per maand, een eigen feest op Valentijnsdag) of geef eenmalig;

  2. Leren samenwerken door middel van muziek in teams (in-company);

  3. Software met geluiden uit midden oosten voor DJs;

  4. Volg de verhalen van hun werk via de nieuwsbrief.

Bijbehorende blog: Explaining the innovative

 
 

Lessen

Leraar zijn is tweerichtingsverkeer. Als je leerling niks leert, ben je geen leraar.

  1. Een afwijzing (conservatorium) is beter te behappen als je nog alternatieven hebt (4 bandjes).

  2. Mijn techniek was niet de beste. Dat was soms pijnlijk. Maar voor sommige projecten was het ook juist handig dat ik niet teveel in een traditie ontwikkeld was.

  3. "Practice what you preach". Zeker. Maar ook "Preach what you practice". Ook het preachen/laten zien wat je doet inspireert/verandert mensen. Sterker nog, je moet actief bezig zijn mensen te helpen te zien wat de waarde is. Als je echt iets nieuws aanbiedt, duurt het even voordat mensen het begrijpen. Maar als ze het eenmaal zien, dan is het ook echt van meerwaarde.

  4. Ik wilde niet afhankelijk zijn van de trendgevoeligheid van donaties. Dus we zoeken mensen die echt verbinden voor de langere termijn (dmv het Orchestra of Changemakers), en verkopen we diverse producten (incompany workshop, t-shirts en software met geluiden voor DJs)

  5. Muziek brengt dingen aan het licht die je met woorden moeilijker bespreekbaar maakt. Als een groep muziek maakt wordt een andere wereld gecreëerd waar mensen zich blood durven geven omdat iedereen het voor het eerst doet. Dit werkt zowel in conflictgebieden als in bedrijven.

  6. Het loslaten van muzikant zijn en een andere richting kiezen was best wel moeilijk om te accepteren. Ik speelde minder, m'n techniek werd minder. Ik gebruikte nog steeds wel muziek maar op een andere manier. Het vroeg ook om een rouwproces van m'n oude identiteit.

  7. En het was spannend. Wat als m'n nieuwe richting mislukt, kan ik dan nog wel terug? Nu wil ik niet meer terug, maar in het moment is er toch die twijfel.

  8. De pijn en frustratie van de foute noot kan heel krachtig zijn als drijfveer om beter te worden, maar dat wens je eigenlijk niemand toe.

  9. Eigenlijk creëren we de wereld die we zelf zouden hebben willen gehad.

  10. Diversiteit is niet zo ingewikkeld, maar inclusiviteit wel. Het hebben van verschillen is relatief simpel, maar het omarmen ervan is waar de crux zit.

  11. Gregory Bateson: "It's the difference that makes the difference."

  12. Verschillen kunnen spannend zijn. Als je accepteert dat alles voor iedereen anders kan zijn, verlies je daarmee ook grip op de wereld en je werkelijkheid.

  13. Binnen bepaalde contexten wil ik graag verrast worden, maar heel vaak ook niet. En mijn contexten waar ik het wil zijn voor anderen misschien precies andersom.

  14. We zijn gedwongen over te stappen naar online trainingen. En die werken anders maar goed. Zelfs zo goed dat we ook niet helemaal teruggaan naar de oude vorm. Het zal een combinatie worden.

  15. Je kunt wel mensen opleiden, maar als die vervolgens niet met die kunde aan de slag kunnen, dan gebeurt er alsnog niks. Het werk zit dus op meerdere vlakken.

  16. Sounds of Change over 5 jaar: Een combinatie van online en offline trainingen, we zijn een Community Builders Academy gestart, en ik zie een soort clubhuis voor me voor oud-deelnemers waar zij elkaar kunnen blijven ontmoeten.

Links

Video: Nico Dijkshoorn, ode aan z'n oude leraar Nederlands Jan Dols in DWDD

Video: TEDx Arnhem - Lucas Dols: Double Bass Perspective

Muziek: Room Eleven

Muziek: Janne Schra

Muziek: Tin Men and the Telephone

Tin Men and the Telephone - World Domination Part One: Furie (over wereldleiders)

Knowmads: Creative Business School in Amsterdam

Merlijn Twaalfhoven

Interview Lucas Dols in Jazzenzo - "Muziek is voor mij een middel, geen doel"

Gregory Bateson

Nora Bateson

Nora Bateson - Ecology of Mind

Boek: Hans Rosling - Feitenkennis (13 vragen over ons achterlopende wereldbeeld)

Factfulness Quiz (de 13 vragen over ons achterlopende wereldbeeld)

Boek: Yuval Noah Harari - Sapiens